Menu

Weten wat er eerder op een perceel heeft gestaan

Ruim 700.000 landbouwpercelen in Nederland vormen de ruggengraat van Boer&Bunder. Akkerbouwer en varkenshouder Mark Meinen maakt er dankbaar gebruik van, vooral bij het huren van grond. ‘Het is makkelijk om de grootte en historie van een perceel in te zien.’

In het Achterhoekse Aalten runt Meinen samen met zijn vader Jan een varkenshouderij en akkerbouwbedrijf. Op het bedrijf Mts. Meinen lopen 425 zeugen rond. Daarnaast zijn de mannen druk met de teelt van aardappelen, aangevuld met wat maïs voor de vruchtwisseling. In totaal gaat het om 100 hectare consumptieaardappelen en 50 hectare zetmeelaardappelen. Voor dit bouwplan wordt overwegend gebruik gemaakt van huurgrond en daarbij biedt Boer&Bunder uitkomst.

Steeds intensiever

Meinen gebruikt het platform nu zo’n 4 jaar. “In het begin alleen om een beetje rond te kijken, maar dat beviel steeds beter”, vertelt de ondernemer. “Reden om ons abonnement aan te passen. De laatste jaren gebruik ik Boer&Bunder steeds intensiever. Het is vooral makkelijk om snel inzicht te hebben in de perceelsgrootte. Daarnaast wil je altijd weten wat er de laatste paar jaar op heeft gestaan. Die data zijn voor mij de belangrijkste motivatie om Boer&Bunder te gebruiken.”

De perceelsoppervlakte en gewashistorie van een perceel

Mts. Meinen heeft wat grond in eigen bezit of pacht, maar voor het grootste gedeelte van de teelt wordt gebruik gemaakt naar huurgrond. “Daarvoor werken we overwegend samen met melkvee- en varkenshouders. Het is prettig om met hen de data van Boer&Bunder te kunnen uitwisselen.” Daarmee doelt hij op de teelthistorie en perceelsgrootte. “Er zit nog wel eens verschil tussen wat de verhuurder zegt en de werkelijke perceelsdata”, lacht Meinen.

Meerwaarde bij zaaien of poten

Groot voordeel volgens de ondernemer is dat je tot 9 jaar terug de teeltgegevens van een perceel kunt inzien. “Verder is de grootte onder meer handig wanneer je wilt gaan zaaien of poten. Evenals bij het intekenen van de percelen voor de teeltregistratie. Het enige wat ik daarbij nog mis is het eenvoudig kunnen uitprinten van een perceel, zodat we dit ook aan de tekentafel kunnen gebruiken.”

Naar andere functionaliteiten die Boer&Bunder biedt, zoals de hoogtekaarten en satellietbeelden, kijkt Meinen slechts met een schuin oog. “Ik hou ze wel in de gaten, maar ben nog niet actief met de data aan de slag. Ik ben er nog niet over uit of dat meerwaarde heeft voor ons.” Tegelijkertijd krijgt precisielandbouw wel een steeds grotere rol op zijn bedrijf. “Data is belangrijk en in dit geval de investering waard.”

Bron: BoerenBusiness