Menu

Niet meer op gevoel, maar met exacte data

Jan Tamminga

Voor het bespuiten of bemesten van een perceel is inzicht in de oppervlakte essentieel. Bij Loonbedrijf Tamminga weten ze daar alles van. Het dataplatform Boer&Bunder wordt dan ook als handzame tool ervaren.

Met de ruim 700.000 landbouwpercelen in Nederland die in Boer&Bunder terug te vinden zijn, kan Loonbedrijf Tamminga gemakkelijk en snel de perceelsgegevens van klanten raadplegen. “Daarbij gebruiken we lang niet alle functionaliteiten die het platform biedt”, geeft eigenaar Jan Tamminga toe. “Voor ons is het vooral van belang hoe groot een perceel is. En ook het inzicht in grondsoort is relevant, bijvoorbeeld als we mest gaan strooien.”

Het agrarische loonbedrijf van Tamminga is te vinden in het noordoosten van Groningen, met vestigingen in Harkstede en Zijldijk. De klantenkring betreft hoofdzakelijk bedrijven uit de veehouderij en akkerbouw. “De bietenteelt en bemesting vormen de corebusiness van ons bedrijf”, vertelt Tamminga. “En daar doen we nog van alles omheen, zoals het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen en het inkuilen van gras.”

Slordigheden voorkomen

Afhankelijk van het seizoen werken er 5 à 10 mensen bij Loonbedrijf Tamminga, vaste medewerkers en flexibele arbeidskrachten. Zij maken veelvuldig gebruik van Boer&Bunder. “Soms om simpelweg te weten waar een perceel precies ligt en daar heen te kunnen navigeren”, vertelt Tamminga. “Maar ook andere data wordt opgehaald uit Boer&Bunder. Daarmee kunnen we slordigheden voorkomen.”

“Akkerbouwers weten vaak vrij exact hoe groot hun perceel is. Bij een veehouder is dat lang niet altijd het geval.”

Dat wil volgens de loonwerker nog wel eens het geval zijn als het om de oppervlakte van een perceel gaat. “Akkerbouwers weten vaak vrij exact hoe groot hun perceel is. Bij een veehouder is dat lang niet altijd het geval. Als hij zegt 1 hectare kan het ook zo maar 1,3 of 1,7 hectare zijn. Dat is lastig als je bijvoorbeeld een perceel moet spuiten en middel moet aanmaken. Als we op gevoel moeten handelen, zoals in het verleden, is het risico groot dat we middel moet bijmaken of juist overhouden.”

Inzicht in grondsoort

“Het is handig om vooraf te weten waar je aan toe bent”, vervolgt Tamminga. “Daarom gebruiken we Boer&Bunder vooral om de oppervlakte van percelen op te zoeken.” Daarnaast kan de informatie over de grondsoort volgens de ondernemer relevant zijn. “In het geval van vaste mest toedienen, zitten er bijvoorbeeld restricties aan het type grond. Daarbij is het altijd wel de vraag waar de vermelde grondsoort onder valt. Gaat het bijvoorbeeld om zand of zandveen? Bij twijfel geldt altijd datgene wat de klant op papier heeft staan.”

Tamminga en zijn medewerkers gebruiken Boer&Bunder in 90% van de gevallen op hun mobiel. “Dat werkt goed. Wel is het zo dat maximaal 2 medewerkers tegelijk gebruik kunnen maken van het platform. Zodra de één uitlogt, kan de ander erin. Het zou mooi zijn als dit in de toekomst automatisch gebeurt bij inactiviteit.”

Bron: BoerenBusiness