SBIR staat voor Small Business Innovation Research en is een regeling van RVO om innovatie te stimuleren. Het leek ons een uitgelezen kans om samen met satellietexperts van NEO en Vandersat aan de slag te gaan met informatieproducten uit satellietbeelden, en om de waarde en marktkansen hiervan met boeren te verkennen. De resultaten zijn actief op geselecteerde demo-percelen en zijn terug te vinden op de nieuwe versie van Boer&Bunder.
We beginnen met het tonen van satellietbeelden en -indices op de kaart. In geselecteerde delen van Nederland hebben we extra satellietbeelden en indices uitgerekend en zichtbaar gemaakt op de kaart. Elke punt in de groen-index is aanklikbaar, het het gebruikte beeld van die dag wordt getoond. Zo is niet alleen zichtbaar waar de groen-index op gebaseerd is, maar de variatie binnen een perceel is ook te zien. In de Hoeksche Waard geldt dit voor alle aardappelpercelen (2016), zie het voorbeeld perceel, kies een index om de verschillen te zien op de kaart.
Microgolf satellietbeelden kunnen ongehinderd door wolken waargenomen worden. Op basis van deze observaties en modellen is het actuele bodemvocht te berekenen. We tonen het volumetrisch vochtgehalte in de bovenste ~5cm van de bodem (m3/m3). Dit wordt ter vergelijking getoond naast de meetwaarden van fysieke Dacom bodemvochtsensoren.
Op basis van de hoogte kaart (AHN) en de bomenkaart, en gegeven de dagelijkse en seizoen-rotatie van de aarde kan berekend worden waar en hoeveel schaduw er op een perceel komt tijdens het groeiseizoen. Dit kan gebruikt worden om plaatsspecifieke maatregelen te nemen op een perceel.
Eén van de ultieme doelen is een opbrengstvoorspeller op perceelsniveau. Hiermee zijn we nog niet klaar, maar we zijn er wel mee bezig!
Heb je vragen of interesse in deze SBIR producten, laat het ons weten!